top of page

Нашите съвети за здравословно хранене

Актуализирано: 6.10.2019 г.

Съществуват безброй режими на хранене. В окена от информация губим фокус. Интелигентното решение е да опростим и синтезираме нещата до най-прости такива, за да работят отлично за нас.

За да функционираме максимално ефективно, се нуждаем от енергия и градивни елементи. 75% от калорийния прием трябва да са под формата на енергия (мазнини около 60% и въглехидрати около 15%) ,а останалите 25% - под форма на градивни елементи (белтъчини).



КОЛКО ПЪТИ НА ДЕН, КОГА И КАКВО?


ЗАКУСКАТА е първото важно за деня хранене, което зарежда организма с качествено "гориво", след като в последните приблизително 12-часа не е приемал храна. Непосредствено след като се събудите е важно да се хидратирате, като изпиете около 250 мл. вода. Закуската може да започне 1 час след събуждане и хидратацията или съобразена с Вашия режим(например след тренировка). По-долу ще видите нашите примерни ястия, с които започваме деня.

ОБЯДЪТ и ВЕЧЕРЯТА:  Обяда и вечерята обикновено съвпадат като вид храна. Обядът трябва да бъде около 4-5 часа след закуската, за да има време храните да се усвоят. От трите хранения през деня, вечерята е най-важна, тъй като организмът се регенирира и снабдява с хранителни вещества по време на дълбокия сън. Вечерята трябва да бъде около 2 часа преди лягане.



КАКВО СИ ПРИГОТВЯМЕ НАЙ-ЧЕСТО НИЕ ОТ MAXFIT?


ЗАКУСКА

Тя трябва да включва богати на мазнини и белтъчини хранителни вещества. Една от нашите препоръки за супер храни са различни вариации на приготвяне на яйца. Любимите ни са бъркани или 7-8минутни сварени яйца с прясно сирене, маслини, домат или друг зеленчук и филийка пълнозърнест хляб. Може да разнообразявате с високомаслено кисело мляко с каймак или микс от авокадо, зехтин и сок от лимон върху филийка, придружен със сушен домат и яйце на очи.





ОБЯД

Супи (зеленчукова, пилешка, рибена чорба, бульони от кости, телешко варено, шкембе чорба, пача...),

Меса (рибата също е месо), приготвени на бавен огън или на скара.

Свежа салата без много примеси.

Избягвайте всички пържени храни, които претърпяват висока термична обработка







ВЕЧЕРЯ

Риба - филе от сьомга на фурна, скумрия (една от най-богатите храни на омега 3 не вирееща в развъдник)

Месо на фурна, приготвено на бавен огън или на скара.







110 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

FUNCTIONAL KIDS

SPORTS FOR ADULTS

bottom of page