top of page

Машината Skier's Edge World Cup Plyometric Power е вече достъпна за непрофесионални скиори

Актуализирано: 6.10.2019 г.

Американския отбор по Ски използва Skier's Edge World Cup Plyometric Power, като част от програмата за подготовка на атлети. Машината е измислена и патентована от Спортния Университет в ЮТА, САЩ съвместно със състезателите и научни изследователи в скиорските дисциплини.

Целта е максимално доближаване до натоварванията по време на каране на ски, като машината интегрира силово-динамични, плиометрични натоварвания със силно изразен латерален характер наподобяващ карането на ски, развиващ анаеробната мощност на атлетите.

Машината провокира рязко съкращение на мускулите в ексцентричната фаза, последвано от концентрични контракции с много кратко време за амортизация. Плиометричното движение става най-ефективно и силово именно когато има много кратък период на амортизация, което представлява преминаването от негативна(ексцентрична) работа към позитивна (концентрична) работа.

Съвсем скоро присъствах на семинар воден от Доц. Юлиян Карабиберов, който спомена за най-често подценяваното проявление на качеството бързина а именно, Скоростта на преминаване от ексцентрична в концентрична работа на мускулите. За това проявление на качеството бързина чул за пръв път от Иван Абаджиев.

Машината е единствена в България и ще имате възможност да се запознаете с нейните специфики на Първата в България Ски и Сноуборд Клиника за кондициониране на непрофесионални скиори и сноубордисти.

Автор: Паскал Дичев


56 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page